Tarja Edry

Matkailu avartaa....

Suomessa parhaillaan toteutettavat sote- ja aluehallintouudistukset ovat suurimpia hallinnon ja toimintatapojen uudistuksia mitä maassamme on tehty pitkiin aikoihin. Sitä on syytä tarkastella huolella. Pääsin onneksi Kuntaliiton järjestämälle opintomatkalle Tukholmaan, Upplands Väsbyhyn ja Nackaan. Aiheina meillä oli Ruotsin hallinto, sote-järjestelmä, valinnanvapaus ja aluehallintouudistus. Matka oli antoisa ja avartava. Asiaa jäi paljon takataskuun mietittäväksi. Ehkä hämmästyttävintä oli huomata, että Väsbyn kunta on velaton ja Nackan työttömyysaste on 2,5%. Kuntien asukkaista joka neljäs oli ulkomailla syntynyt.

Päällimmäiseksi mieleeni jäi kuitenkin kysymys siitä, että olisiko Ruotsin julkisten palvelujen valinnanvapauslaki tuotavissa Suomeen. Se mahdollistaisi kuntalaisille esimerkiksi koulun ja päivähoitopaikan valitsemisen. Vaikka valinta oli vapaa, perheet valitsivat silti 75%:sti lähikoulun. Näyttää siltä, että esim. meillä Järvenpäässä on turhia pelkoja koulujen erilaistumisesta, koska arviointijärjestelmällä sitä pystytään ohjaamaan. Ruotsin kunnissa valinnanvapaus on selvästi tapa toteuttaa kuntalaisten osallisuutta ja toiminnasta paistaa läpi aito asukaslähtöisyys.

Ruotsin kuntien johtamisjärjestelmästä meillä on kyllä opittavaa. Tuli väistämättä mieleen, että Suomen kuntien tiukka keskusjohtoinen ”ylhäältä alaspäin” -johtamisen toimintamalli on valovuosien päässä siitä, mitä parhaimmillaan voitaisiin tehdä. Kuntalaisten osallisuutta ja kuntademokratiaa voitaisiin täällä parantaa huomattavasti ja antaa palvelutasolle enemmän väljyyttä innovatiiviseen kehittämiseen. Ruotsissa poliittisen johdon rooli on vahva ja sen tehtävä on voimaannuttaa kuntayhteisöä eikä päättää sen puolesta. Poliitikkojen tehtävä on kuunnella aidosti kuntalaisia sekä kertoa virkamiehille asukkaiden tarpeista ja päättää mitä tehdään. Virkamiesten päätehtävä on olla kentällä ja miettiä miten asiat toteutetaan. Yhteistyön merkitys korostuu eri puolueiden sekä poliitikkojen ja virkamiesten välillä. Opposition arvostaminen on myös erilaista kuin Suomessa.

Olisikohan meillä sittenkin opittavaa ruotsalaisten yhteistyötaidoista ja diskuteeraamisesta?

 

Tarja Edry

Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Järvenpää Plus

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Malli kannattaa ottaa entisestä emämaasta, koska itse emme oikein onnistu missään.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Pitäisiköhän ihan oikeasti? Sorry vaan Tarja Endry:
"Opposition arvostaminen on myös erilaista kuin Suomessa."

Kun ruotsalaiset kävelevät Ruotsi-demokraattien yli vastoin vaalituloksia, opposition arvostaminen on varmasti erilaista.
Niin no.
TE: "Ruotsin kuntien johtamisjärjestelmästä meillä on kyllä opittavaa. Tuli väistämättä mieleen, että Suomen kuntien tiukka keskusjohtoinen ”ylhäältä alaspäin” -johtamisen toimintamalli on valovuosien päässä siitä, mitä parhaimmillaan voitaisiin tehdä."

Keskustellaan kyllä loputtomiin. Kokemusta on. Niissä keskusteluissa ei kuitenkaan päätetä juurikaan mitään, koska "Ruotsissa poliittisen johdon rooli on vahva ja sen tehtävä on voimaannuttaa kuntayhteisöä eikä päättää sen puolesta."
Mikä sekin on puhdasta puppua.

Juuso Hämäläinen

Voin auttaa voimaannuttajia ymmärtämään miksi Ruotsin tilanne hallitumpi.

Kaikki meidänkin poliitikkojen ja piipertäjien huolenaiheet ratkotaan rahalla. Paitsi paha mieli. Meillä ei rahoja ole, Ruotsissa on aina ollut viimeiset 130 vuotta, ainakin enemmän.

Ruotsissa on merkittävästi suurempi vientiteollisuus ja tuotanto kuin Suomessa. Myös kotimaan kysyntään tuotetaan paljon enemmän itse kuin Suomessa. Näiden ansiosta riittää poliitikoilla jaettavaa. Hehän eivät muuhun kykene kuin uudelleen jakamaan toisten työn tuloksia toisille.

Ruotsin voimakas yrityskanta pitää myös huolen työllisyydestä. Juuri siksi Ruotsissa ei peritä perintöveroa. Yritykset voivat kehittyä ja säilyä perheen omistuksessa pitkään. Suomessa puuhamiehet laittavat pajan pystyyn ja myyvät sen ensimmäiselle ostajalle saadakseen jonkun latin isomman asunnon ja veneen ostoon. Ruotsissa demarit tajusivat tämän ruotsalaisen pitkäjänteisyyden edut kauan sitten.

Pekka Iiskonmaki

''Kun ruotsalaiset kävelevät Ruotsi-demokraattien yli vastoin vaalituloksia, opposition arvostaminen on varmasti erilaista.''

Suomen demarit ovat näyttäneet mallia emämaalle. Vuonna 1918 jaettiin jäsenille kiväärit jäsenmaksua vastaan.

Kumpi ottaa mallia kummalta?

Jouko Helenius

Vähän yksipuolista kuvausta. Uskalsiko isännät näyttää arvoisalle rehtorille kouluoloja? Tai kävellä illalla kadulla? Elämme vieläkin sentään lintukodossa

Toimituksen poiminnat