Tarja Edry

Armeijan keskeyttämisen syitäkö?

Uutinen siitä, että siviilipalvelukseen hakeudutaan yhä useammin kesken varusmiespalvelun, herättää hämmentäviä ajatuksia. Kyse ei ole siis vakaumuksellisesta hakeutumisesta siviilipalvelukseen. Onko kyse sitten kasvatuksellisesta asiasta tai jostain muusta?

Syitä on varmankin useita. Epäilenpä, että oman alan paikan löytyminen siviilipalveluksesta on vain jatkoa sille, että armeija halutaan lopettaa kesken. Paikkaa haetaan varmasti kuumeisesti koko kotiväen avustuksella, kun alkaa näkyä, ettei armeijasta tulekaan mitään. Olisihan paikkaa muuten etsitty jo ennen armeijaan menemistä.

Olisikohan niin, että terveydelliset syyt liittyvät myös osittain kasvatuksellisiin syihin. Fysiikka ei kestä kaikilla enää normaalia rasitusta istuvan elämäntavan vuoksi, kun lapsuus ja nuoruus on vietetty kuvaruuduilla. Niin armeijasta kuin koulustakin on kuulunut jo pitkään, että lasten ja nuorten fyysinen kunto on heikentynyt. Oikealla kasvatuksella olisi varmasti voitu tukea myös käyttäytymisen- ja mielenterveyden häiriöitä, jotka nousivat myös yleisimmiksi syiksi armeijan keskeyttämiselle.

Koulussa näkyy se, että oppilaiden sinnikkyys ja ponnistelemisen taito ovat monilta hukassa. On totuttu saamaan liian helpolla asiat valmiina käteen. Siitä seuraa se, että lyödään hanskat tiskiin helpommin heti kun eteen tulee vastoinkäymisiä. Asioita tehdään monesti silloin liiaksi mukavuudenhalu edellä. Armeijassakin saattaa tulla heti ensimmäisinä kuukausina vähän ”äitiä ikävä”. Kokeillaan kepillä jäätä, että ehkä saisin tulla kotiin, kun täällä ei olekaan mukavaa. Myös auktoriteetin sietämisen kyvyllä on vaikutusta lopputulokseen. Vanhempien asenne asiaan voi olla, että pysyt siellä, koska armeijasta kasvaa miehiä. Toisenlaisella asenteella sinne soitellaan, että oliko viime yönä tyyny hyvin. Tämän lisäksi asenteeseen vaikuttaa surullisen kovasti se, mikä on kavereiden mielipide armeijan suorittamisesta.

Vanhemmuuden yksi tärkeä tehtävä on tuottaa lapselle pettymyksiä. Niistä suoriutumistahan täällä jokainen elämässään joutuu kestämään. Armeijakin on helpompaa, kun sinnikkyyttä on jo lapsesta asti opeteltu.

Tarja Edry, rehtori

Järvenpään Keskusta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi on hukannut miehenmuotin ja kansa degeneroituu.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Virossa puolet pojista hylätään kutsunnoissa heti.

Pekka Iiskonmaki

#21
Ongelma ei ole terveys, vaan etnisyys ja määrärahojen puute.

Asia korjaantuu jatkuvasti.

Etnisesti epäilyttävä aines vähenee ja Kaitsevägi saa jo nyt 2,3%/BKT.

Vahvuus on nyt n.65.000 sotilasta reservin kanssa.

Kaikille löytyy nykyaikainen varustus.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Oikeita huomioita.

Kun luovuttiin poikien kasvattamisesta miehiksi. Ja alettiin avioeroamaan kuin viimeistä päivää. Isät kaukana pojistaan. Ei käydä enää yhdessä metsällä. Ei ole omaa itsenäistä voimaa. Sinetöitiin vielä huolella luokittelemalla "ettei vaan oo niinku kivaa" mielenterveyshäiriöksi. Irtoaa paikka lepokodin lämmöstä. Öisin tietokone-lelu vierellä möröiltä suojelemassa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Henteri Virkkulan ajatukset ovat kivettyneet 1970-luvun vapautumista edeltäneeseen aikaan. Aikaan, jolloin miehet eivät itkeneet, tappoivat paljain käsin tai puremalla kaulavaltimon poikki eläimeltä saadakseen isältään ehkä elämänsä ainoan kerran hyväksyvän nyökkäyksen.

Nykysukupolvi ei tyydy kannonnokassa tuijottamaan tulta. Myös pojat ovat emotionaalisesti kehittäneet itselleen tarpeita, joita ei tyydytetä väheksymällä tai kieltämällä niiden olemassaolo.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Nykysukupolvi ei edes osaa tehdä tulia. Vai että "emotionaalisesti kehittäneet itselleen tarpeita"...

Siis, mitä nämä kehitetyt emotionaaliset tarpeet ovat ja mistä ne kumpuavat?

Mitä hyötyä niistä on ollut pojille?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vuonna 2018 haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen yli 1500 naista.

Palvelukseen hyväksytyillä ja astuneilla naisilla on miehiin verrattuna poikkeuksellisesti oikeus lopettaa palveluksensa 45 päivän sisällä ilman siirtymistä siviilipalveluun.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Rehtori Edryn pitäisi tietää, että koulun yksi tehtävä on purkaa ahtaita sukupuolirooleja. Miesten armeijapakko lujittaa ajatusta naisista ja miehistä eriarvoisina kansalaisina.

Nuorille pitää kertoa, että naiset ja miehet ovat lain edessä yhdenvertaisia ja heille kuuluu samat oikeudet ja velvollisuudet. Nuorten on tärkeää ymmärtää, että kenelläkään ei ole sukupuoleen perustuvia velvoitteita.

Rehtorin soisi ihan ammattinsa vuoksi tutustuvan esimerkiksi Opetusalan eettisen neuvottelukunnan kannanottoon, jonka mukaan koulussa pitää kyseenalaistaa seksistiset ja syrjivät rakenteet, kuten sukupuolitettu asevelvollisuus.
https://www.oaj.fi/cs/oaj/neuvottelukunnan%20julka... (Tasa-arvokirjojen jakaminen kouluihin)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Olisiko vaan niin, että nuoria miehiä ei kiinnosta sotaleikit?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Teppo heittelee asiasta, josta hän ei tiedä mitään.

Nuoria miehiä kiinnostavat nimenomaisesti sotaleikit. Mitä muutakaan he pelaavat päivät pitkät tietokoneillaan! Counter Strike peliä pelataan jopa maailmanmestaruustasolla. Arma 3 (Armed assault jatkumo) kelpaa jopa sotaväen harjoitustyökaluksi. War Thunderin nettipalvelimilla pelaa yli 30 000 pelaajaa vuorokauden jokaisena tuntina.

Oikeassa elämässä kuula-aseet myyvät kuin häkä ja niillä on oma harrastajakuntansa, samoin erilaisilla fantasia-ritari-peleillä. Larppaus, harppaus, mikäsenytoli?

Sen sijaan armeija ei kiinnosta, koska siellä ei ole kivaa ja touhu on pääasiassa passiivista. Vuodessa ammutaan ehkä sata kovaa ja pääasiassa maataan punkassa tai metsässä.

Armeijan pitäisi uudistua ja tulla tähän aikaan mukaan.

Jonninjoutavan sulkeisen sijaan armeijassa tulisi järjestää esim. seinä ja kalliokiipeilyä. Ammuntaa tulisi olla vähintään kerran viikossa ja varusmiehille tulisi järjestää mahdollisuus kokeilla kaikkea sitä, mitä peleistäkin löytyy; pistooleista raskaisiin konekivääreihin.

Myös itsepuolustuskoulukseen voitaisiin panostaa edes hippusen verran. Eikä mitään painia, vaan filippiiniläisiä taistelulajeja puukoin, kepein ja vesurein. Ne ovat tuttuja suomalaisillekin, joskaan eivät niinkään tappoaseina.

Kysymys on siitä, että armeija kykenee passivoimaan jopa aktiivisimmat sen sijaan että se aktivoisi passiivisimmat.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miksei muka kesken armeijan voi hakeutua vakaumuksen vuoksi sivariin?

" Oikealla kasvatuksella olisi varmasti voitu tukea myös käyttäytymisen- ja mielenterveyden häiriöitä"

Häiriöiden tukeminen tarkoittaa häiriöiden edistämistä. Är du svenskspråkig?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Peruskoulun liikunta pitää uudistaa. Sen sijaan että tehtäisiin niitä iän ikuisia joukkuelajeja, liikuntatunneilla pitäisi opettaa urheilua elämäntapana. Esimerkiksi lenkkeilyä, pyöräilyä, frisbeegolfia ja uintia. Vapaa-ajalla nuori tuskin saa pesäpallojoukkuetta kasaan, mutta pyöräikemään ja uimahalliin voi mennä yksin tai parin kaverin kanssa.

Varsinkin suunnistaminen ja muut erätaidot olisivat liikunnan valinnaiskursseilla erinomaisia, intissä oli aika rankkaa kun ryhmänjohtaja ei 3 tunnin marssin jälkeen tajunnut, että kartan lukuun tarvitsee kompassia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

70-luvun alussa oppikoulussa kyllä kaikki opetettiin suunnistamaan kartan ja kompassin avulla.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Keskustan perhepolitiikasta löytyy vastaus tähänkin:suomessa jää joka vuosi 6000 nuorta MIELENTERVEYSONGELMIEN takia ELÄKKEELLE.Kun tiedetään että lainvastainen ja lastenoikeuksia polkeva huostabisnesmalli on keskustan käsialaa ja siinä mukana toimivat poliitikot ynm.rouvakerholaisten sakki ,tulee jälki olemaan VIELÄ pahempaa ,kunhan kaikki ne 18 000 lasta plus laittomien huostien kautta JOKA PÄIVÄ kasvavat määrät lapsia j anuoria perheineen,ajetaan SYRJÄYTYMÄÄN ja mielenterveysongelmiin,lääkityksiin laitoksissa KOULUKODEISSA.JOKAISEN keskustalaisen tulee tietää mitä sen perhepolitiikka on ja mitä siitä on seurannut.Tulee mieleen näistä jeesustelijoista ihan ministeritasolta asti ne puhujat joiden tieto ja taito on siinä,että puhuu mitä on opetettu eikä hajuakaan mistään mitä lasten ja nuorten parissa suomessa tapahtuu.

"Julkisuudessa tikunnokkaan on nostettu koulukodit ja erityisesti Muhoksella sijaitseva Pohjolakoti (siirryt toiseen palveluun), josta löytyi useita mielivaltaisia ja lapsia nöyryyttäviä käytäntöjä. Kun Jere ja Katja ottivat yhteyttä Ylen toimitukseen paljastui, että lasten kaltoinkohtelu on laajempi ilmiö.

Sitä esiintyy myös laitoksissa, joissa hoidetaan kehitysvammaisia tai mielenterveysongelmaisia lapsia"
https://yle.fi/uutiset/3-10400366

Yli 30 v.olen näitä tutkinut ja ottanut selvää keitä siellä hääräilee ja MIKSI liiketoimintaa perheillä ja heidän lapsillaan tehdään.Sensuuri ja uhkailut ,pelottelu,lopputilit,linna tai sakkotuomiot jne.jne.suoranaan ovat estäneet ihmisten äänet,ja kas vain:keitähän siellä istuukaan ajamassa keskiaikaista ideologiaansa...On keksitty kotiintuloaikoj aperheille,on terapiopita ,perheen huostaamisia ,lasten aikuisten psykiatrisille osatoille laittamista(lainvastaista)jne.jne.

Kun nämä lapset ja nuoret ja heidän perheensä on TUHOTTU hyvä mieli on siis kenellä sen ollut?Suojatyöpaikkalaisillako vaiko niillä sadoilla toimijoilla jotk aovat vetäneet miljardipottinsa veronmaksajien rahoista ,ja saavat niillä toetuttaa tätä keskiaikaista väkivaltaista systeemiään?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kun luin tekstiä uudelleen läpi alkoi oikein oksettamaan.Koulukodeissa ja laitoksissa ,pakkohoidoissa eli lasten ja nuorten vapaudenriisto paikoissa lapsista ja nuorista tulee juuri noita kirjoittajan luettelemia SYRJÄYTETTYJÄ MIELENTERVEYSONGELMAISIA JA FYYSISESTIKIN RAAJARIKKOJA(pahoinpitelyt valtion huostassa otetuille lapsille ja nuorille,itsemurhat ja ALTTIUS niihin lääkityksistä johtuen).Kun suomessa alkoi liiketoiminta perheillä tehtiin yhdessä yössä maailman terveimmistä LAPSISTA MIELISAIRAITA JA PERHEISTÄ ALKOHOLISTEJA JA MONIONGELMAISIA.

Kuka on antanut/keksinyt tällaisen kuvan suomalaisista lapsista,heidän perheistään ja KENEN TAI KEIDEN luvalla sitä julkisuudessa mainostetaan?Aivan.Keskusta marssikoon peilin eteen ja mukaan ne kaikki kerholaiset joiden käsialaa on nykyinen varhaiskasvatus ja siihen kuuluvat muutkin perheiden kyttäämis ja kyykyttämis systeemit.

Kun VANHEMMAT EIVÄT ENÄÄ KUULU SISÄPIIRIIN lastensa asioissa vaan kaiken maailman viranomaiset ja sosiaalitantat määrittelevät kuka on "normaali"perhe ja kouluista armeijaan asti nämä rekisteröivät lasten ja perheiden tietoja selkien takana ja lasten terveystiedotkin on salattu vanhemmilta!Asennevammaa näkyisi olevan lapsia ja nuoria kohtaan,varsinkin POIKIA joita sorsitaan ja vainotaan jo varhaiskasvatuksesta asti.Huostamarkkinat ovatkin suu kuolaa valuen näitä 12 v.poikia saalistamassa varsinkin heitä,koska es.kouluissa eivät 10.tytöt kestä poikia eivätkä nämä kerholaiset ,kuten eivät muitakaan lapsia jotka EIVÄT SOVI HEIDÄN NORMEIHINSA.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Vanhemmuuden yksi tärkeä tehtävä on tuottaa lapselle pettymyksiä"

Tässä on keskustan perhepolitiikka lasten"suojelullaan" onnistunut paremmin kuin hyvin,siihen EI vanhempia ole tarvittu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Edryn mukaan Vanhempien olisi pitänyt tukea lastensa mielenterveyshäiriöitä. Tutkitaanpa hieman, millä tavalla mielestäsi vanhemmat eivät ongelmia ole riittävällä tavalla lastensa ristiksi hankkineet:
- "[siviilipalvelus]paikkaa haetaan varmasti kuumeisesti koko kotiväen avustuksella, kun alkaa näkyä, ettei armeijasta tulekaan mitään."

Mihin perustat väitteesi, että kotiväki ja vieläpä ihan kokonaan avustaa lastaan siviilipalveluspaikan löytämiseen. Miten siviilipalveluspaikkaa haetaan? Eikö riitä, että siviilipalvelukseen ilmoittaudutaan? Mihin kotiväen panosta tarvitaan?

- "Olisikohan niin, että terveydelliset syyt liittyvät myös osittain kasvatuksellisiin syihin. Fysiikka ei kestä kaikilla enää normaalia rasitusta istuvan elämäntavan vuoksi, kun lapsuus ja nuoruus on vietetty kuvaruuduilla."

Olisikohan? Millä tavoin onnistut välttämään ruutujen näkyvyyden nuorten elämässä? Ei Suomesta tahdo löytyä enää edes pellon perukkaa, mihin digitalisaatio ei olisi lonkeroitaan ulottautunut. Koditko yksin kantavat vastuun tietoyhteiskunnan leviämisestä lasten ja nuorten ulottuville?

- "Koulussa näkyy se, että oppilaiden sinnikkyys ja ponnistelemisen taito ovat monilta hukassa. On totuttu saamaan liian helpolla asiat valmiina käteen."

Koulu on kasvatusammattilaisten täyttämä laitos, jossa lapsemme viettävät 3/4 vuodesta, puolet valveillaoloajastaan kahdentoista vuoden ajan. Onko koululla ammattilaisstatuksestaan huolimatta sen johtajan, rehtorin, mielestä ainoastaan sivustakatsojan rooli?

- "Myös auktoriteetin sietämisen kyvyllä on vaikutusta lopputulokseen. Vanhempien asenne asiaan voi olla, että pysyt siellä, koska armeijasta kasvaa miehiä."

Millainen asenne on "oikea" asenne? Pakotetaan täysi-ikäinen jäämään armeijaan? Miten vanhemmat pystyisivät pakottamaan? Kuka kantaisi vastuun, jos varusmies ampuu avun kieltämisen jälkeen (/johdosta) itsensä, toverinsa tai toverinsa ja itsensä?

Puolustusvoimillamme on ongelma. Koulutusmetodit on rakennettu 40-luvulla, viime vuosituhannella. Metodeja on uudistettu, mutta vain vähän. Sen sijaan palvelusaikaa on lyhennetty tuntuvasti. Lyhyessä ajassa peruskunnon kasvattaminen ei tahdo onnistua. Pitäisikö armeijan uudistaa tarvettaan ja pureutua johonkin muuhun? Peruskunnon kasvattaminen lyhyen koulutusjakson aikana ei tuota Puolustusvoimille eikä yhteiskunnalle mitään hyödyllistä. Yksilötasollakin kuntotason nousu jää lyhytaikaiseksi: vuoden päästä palveluksen päättymisestä ollaan samassa tilanteessa kuin ennen sen alkamista.

Kannattaa myös tutustua Kososen kommenttiin yläpuolella (kommentti nro 8). Mielekkään tekemisen puute johtaa päinvastaiseen, juuri siihen epätoivotunlaiseen, kehitykseen.

Minun mielestäni on ennenkaikkea oksettavaa, että poliittisia luottamuspaikkoja itselleen kahminut kasvatusalan ammattilainen, henkilö, jonka pitäisi olla kodin ja koulun välisen yhteistyön sydän, vuodattaa katkeran vuodatuksen ja vierittää puolustusvoimien ja yhteiskunnan ongelman yksinkertaistettuina annoksina kodin ja vanhempien virheiksi. Nuorten pahoinvointia ei pitäisi yksinkertaistaa kodin syyksi eikä armeijan koulutusongelmia vanhempien viaksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Rehtori ei ilmeisesti tiedä edes sitä, että siviilipalvelu alkaa koulutusjaksolla, eikä palveluspaikkaa voi hakeakaan, ennen kuin on hyväksytty sivariin. Ilmeisesti hänellä jonkinlainen käsitys siviilipalveluksesta kuitenkin on.

Oikeastaanhan asevelvollisuus on toistaiseksi tauotettu, koska totaalikieltäytyjiä ei tällä hetkellä tuomita rangaistuksiin - odotellaan KO:n päätöksiä.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Puolustusvoimilla ei ole ongelmaa, vaan puolustusvoimat nimenomaan on se ongelma. Suomalaisen fasismin ulkomuseo eli asevelvollisuusarmeijahan nimenomaan on Suomen suurin pahoinvoinnin aiheuttaja. Eikä se muuten kuulu paskan vertaa valtiolle millainen kunto ja terveys suomalaisilla miehillä on vaan se on heidän oma asiansa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Keskustan Tarja Edrylle ei ole vielä valjennut se syy, miksi armeijan aloittaneet yhä useammin siirtyvät sivareiksi.

Syy on hyvin yksinkertainen. Armeijan aloittaneille selviää hyvin nopeasti, että siellä opetetaan tappamaan ihminen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tuntemattoman sotilaan alikersantti Rokka kertoi tappaneensa vain vihollisia kun nuori asevelvollinen erehtyi kysymään miltä ihmisen tappaminen tuntuu.

Toimituksen poiminnat